ehitusala


 










MAJA iPad ENG



Väljaandmist toetab
Eesti Kultuurkapital

   

House in Padise, Harjumaa

REGINA VILJASAAR

17.02.2004

Architect: Indrek Allmann
Structural design: Eldor Vare
Design: 1999
Completed: 2003
Surface area: 265 m2

Next to the so-called white houses so popular in Estonia, organic architecture that one time sprang from modernism is much less known. This ideology talks about blending with nature and acknowledging the connection between human beings and nature, be the building designed ecologically down to the very last detail or be the treatment of materials and construction techniques a little more open but as careful. The second direction that is characterised by taking the best from different building traditions without declaring anything taboo, so that the end result is functional and environmentally conscious, is represented by the house in Padise.

The theory of organic architecture describes the space that has been created in collaboration between the intellects of man and nature, the space that follows environmental principles and is therefore worthy of a human being. A free, creative person has to own a proper space that helps him or her to grow and feel his or her potential. Frank Lloyd Wright, who used the term for the first time in 1908 and published several books promoting the organic approach in 1930-ies, emphasised the completeness of life and following the simple rules of common sense. To see the completeness of life one can not consider important the biased forms that attach us to the past, present or future, but one has to follow the big tradition that's hidden in nature.

The same ideology is carried by the house in Padise. Like Indrek Allmann describes, this building had to blend in with the surrounding, reflect it and not to obstruct, let the nature show through the house. By trying not to leave heavy footprints, all valuable is taken from the surroundings and given something back to the place.
Acting according to these principles there has been no exact site plan. In the beginning of construction the architect looked for a spot where the building volumes were positioned suitably in terms of North South direction, where functionally everything was right and the undergrowth and trees were not harmed. The house was built on the best suited spot and the exact drawing was of no importance. All that fuss has given an additional dimension to the end result - one who approaches sees a manor with a circular entry road and high main stair standing in front.

Spatially the house can be divided into four parts: the long volume running parallel to the road is divided into two by the main entry, on one side of which

1 | 2 | 3 Edasi >

 
© Kirjastus MAJA OÜ